فایل ورد word مقاله انگیزش تحصیلی دارای 52 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد فایل ورد word مقاله انگیزش تحصیلی کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : در صورت مشاهده بهم ريختگي احتمالي در متون زير ،دليل ان کپي کردن اين مطالب از داخل فایل ورد مي باشد و در فايل اصلي فایل ورد word مقاله انگیزش تحصیلی،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن فایل ورد word مقاله انگیزش تحصیلی :
موضوع : فایل ورد word مقاله انگیزش تحصیلی
توضیح: این فایل به صورت ورد و آماده چاپ می باشد
بیان مسئله
آیا تا كنون از خود سئوال كرده اید كه چرا بعضی از كودكان انگیزش پیشرفت سطح بالایی دارند و در رقابت با دیگران برای كسب موفقیت به سختی تلاش می كنند در حالی كه عده ای دیگر انگیزه چندانی برای پیشرفت ندارند و برای كسب موفقیت از خود تلاش نشان نمی دهند. چه عواملی بر انگیزش پیشرفت كودكانمان تأثیر مثبت و منفی بر جای می گذارد؟
كودكان به طور طبیعی با انگیزه یادگیری متولد می شوند. كودك تلاش می كند تا به یك اسباب بازی دست بزند، راه رفتن را یاد می گیرد، غذا خوردن بدون كمك دیگران را می آموزد .
این اولین انگیزش ها برای یادگیری، بعدها پاسخ گوی فعالیت وابسته به مدرسه مانند خواندن و نوشتن است باید در مورد كودكان بی انگیزه در جستجوی مانعی در راه انگیزش طبیعی آنها بود كه عدم توجه به این مسئله آنها را به راحتی سرخورده می كند .
یك كلاس ایده آل كلاسی است كه در آن دانش آموزان به درس توجه كامل دارند، سئوال های زیادی می پرسند، در بحثهای كلاسی شركت دارند، تكالیف تعیین شده را با دقت و به موقع امجام می دهند .
چنین كلاسی را كلاس دارای انگیزه می خوانند. در واقع موتور حركت و محك تلاش و فعالیت برای یادگیری است. دانش آموز بی انگیزه نه تنها رغبتی به درس خواندن و یادگیری نشان نمی دهد، بلكه با بی تفاوتی و بی توجهی خود چه بسا برای كاركردن دانش آموزان دیگر در كلاس نیز مزاحمت ایجاد می كند در این مورد یك ضرب المثل انگلیسی وجود دارد كه می گوید :“ شما می توانید اسبی را كه تشنه نیست تا كنار آب بكشانید اما نمی توانید به نوشیدن آب وادارش كنید و شاید بتوان گفت نقشی كه انگیزه برای دانش آموز بازی می كند خیلی مهم تر از هوش باشد.
نكته قابل توجه این است كه بعضی از انسان ها برای انجام كارهایی بر انگیخته می شوند كه شاید دیگر افراد نه، مثلا در بین دانش آموزان بعضی ها به خاطر اسكیت سواری، مسافرت آخر ترم درس می خوانند و بعضی ها به خاطر معلم و دوستانشان و بعضی دیگر به خاطر علاقه به آزمایش و تحقیق، پس تفاوتهای زیادی در عاملهای بر انگیختگی افراد می توان دید. بعضی ها به خاطر عواملی كه بیرون از فرد است و بعضی به خاطر عوامل درونی چون خود ، عزت نفس برانگیخته می شود، در ابتدا فكر می كردم كه باید عاملهای بیرونی بر انگیختگی را حذف كرد و فقط در پی شكل دهی عاملهایی از درون بود اما بعد طی مطالعاتم به این نتیجه رسیدم كه اتفاقا عوامل بیرونی در بر انگیختگی افراد نقش زیر بنایی و اولیه را برای عوامل درونی و شكل دهی آنها بازی می كنند و آیات قرآن كه هر دو عامل را در نظر گرفته بودند كمك كرد تا این حس در من بیشتر تقویت و تثبیت شود.
مفهوم انگیزش:
الف)انگیزش را می توان به عنوان یك فرایند مداخله كننده یا یك حالت درونی جاندار دانست كه او را وادار یا ترغیب به عمل می كند، به عبارتی دیگر می توان كفت كه انگیزش نیرویی است كه به رفتار نیرو می دهد و آن را هدایت می كند، همان گونه كه یك نیرو اشیاء را به حركت در می آورد، انگیزش نیز شخصی را به حركت در می آورد، مثلا وقتی می پرسیم كه چرا فلانی رفتار خاصی را انجام می دهد به دنبال انگیزه او هستیم. (ایگن و كوچان از كتاب روانشناسی یوسف كریمی)
ب)انگیزه به حالتهای درونی ارگانیسم كه موجب هدایت رفتار او بسوی نوعی مشخص می شود. (مورگان و همكاران)
پ)انگیزه به عاملی زیستی یا اجتماعی گفته می شود كه رفتاری را آغاز می كند، تأیید می كند یا از بروز آن جلوگیری می كند، به عبارتی دیگر نیروی محرك فعالیتهای انسان و عامل جهت دهنده رفتار است. (پاین نامه آقای مصطفی گوهری وشوق)
انگیزش بیرونی:
نظریه پردازان و محققان انگیزش انسانی را به دو نوع كلی از انگیزش درونی و بیرونی تقسیم كرده اند (رسی،1975،رسی وریان 1985،سپرو گرین،1978،ماسون 1987). انگیزش بیرونی زمانی وجود دارد كه افراد بوسیله پیامدی كه خارجی است و یا از لحاظ كاركردی مربوط به فعالیتی است كه در آن افراد درگیر می شوند، برانگیخته می شوند. مثلا كودكی كه اتاق خود را تمیز می كند تا برادر بزرگترش او را به سینما ببرد برای این كار انگیزش بیرونی دارد. یا در مدرسه، دانش آموزی كه روی یك گزارش سخت، كار می كند تا نمره عالی بگیرد و برای بازی بیس بال انتخاب شود. برای نوشتن آن گزارش انگیزش بیرونی دارد. می توان گفت دانش آموزانی كه در فعالیتهای مطلوب خود به صورتی فعال درگیر می شوند برانگیخته شده اند ولیكن دلیل این سختكوشی آنان با ماهیت خود تكلیف ارتباطی ندارد. آنان به این خاطر سختكوش هستند كه تكلیف را وسیله ای برای رسیدن به اهداف مطلوب دیگر در نظر می گیرند.
در مقابل انگیزش بیرونی، انگیزش درونی وجود دارد بدین معنی كه شخصی برای انجام موفقیت آمیز تكالیف خود تمایل درونی دارد خواه برای آن ارزش بیرونی وجود داشته باشد و یا نداشته باشد. افرادی كه برای یك فعالیت خاص به طوردرونی بر انگیخته می شوند، برای مشاركت در آن فعالیت برانگیخته نمی شوند، بلكه آنان فعالانه به دنبال فرصتهایی برای مشاركت هستند و وقتی فرصتهایی جهت مشاركت در آن فعالیت پیدا می كنند در آن فعالیت غرق می شوند، زمان و دیگر ضروریات زندگی را فراموش می كنند رسی وریان (1985) به این حالت توجه عمیق افراد علاقه درونی به تكلیف و فعالیت دارند تحت عنوان اینكه آنان “ مجذوب” شده اند اشاره كرده اند، به این معنی كه شخص آن چنان دقیق و عمیق به فعالیت توجه می كند كه دیگر جنبه های محیط را نادیده می گیرد.
وقتی افراد به علت عوامل بیرونی بر انگیخته می شوند برخی پیامدهای خوشایند را به عنوان هدف در نظر می گیرند. به عنوان مثال نمرات خوب، برچسبهای رنگی، جایزه و غیره همه به عنوان پاداشهای بیرونی برای انجام كار و رفتارهای مشاركتی مورد استفاده قرار می گیرند. استفاده از انواع اسباب بازی های ورزشی و فعالیتهای فوق برنامه اغلب به عنوان یك پاداش بیرونی برای پبشبرد مقاصد آموزشی به كار می رود. دانش آموزان دبیرستانی با احراز آن یك ركورد مناسب از فعالیتهای فوق برنامه علاوه بر گرفتن نمرات بالا، مجوز ورود به دانشگاه نیز به دست می آورند. به طور كلی یك سری از رفتارها و فعالیتهای مطلوب در یك مكان از طریق اعطای مجموعه منظمی از پاداشها یا افزودن ارزشهای خاصی اعمال می شود كه به طور شهودی برای فرد قابل درك است. جهت گیری های انگیزشی بیرونی همچنین بوسیله بخش وسیعی از تنبیه هایی كه در اكثر مدارس به كار می رود تقویت و حفظ می شود. بسیاری از معلمان و مدیران بر مجموعه ای از تنبیهات بیرونی تكیه می كنند تا جریان یك فعالیت یا رفتار نا مناسب را متوقف یا كند نمایند.
و همچنین اعتقاد بر این است كه انسان ها به طور كلی به صورت خاص از كار كردن و مطالعه لذت نمی برند و تنها دلیل فعالیت در این مورد دریافت پاداش به خاطر آن است اما باید توجه داشت كه پاداشهای بیرونی برای رفتارهای مطلوب باعث كاهش میزان ادراك خود با كنترل فرد می شود یعنی كاهش میزان انگیزه درونی.
همان طور كه دیدیم محققان بسیاری انگیزش را به دو نوع بیرونی و درونی تقسیم كرده اند كه نمی دانم این كار به خاطر آسان سازی نوشتاری است یا واقعا به این مطلب معتقد بودند ولی بهر حال انگیزش یك نیروی درونی است كه فرد را از درون هدایت می كند و حركت می دهد، اما اشخاص بر اساس اینكه در كدام لایه شخصیتی( نظریه دكتر احمدی) و یا كدامین طبقه از مثلث مزلو قرار گرفته باشند با عاملهای بیرونی یا درونی بر انگیخته می شوند. مثلا افراد در لایه اجتماعی(یا افراد در طبقه نیازهای تعلق مزلو) به خاطر كسب محبوبیت و تشویق و تحسین برانگیخته می شوند و یا افراد در لایه عقلی(طبقه نیاز به دانستن مزلو) به خاطر یادگیری و انگیزه پیشرفت بر انگیخته می شوند.
فایل ورد word مقاله انگیزش تحصیلی
فهرست مطالب
بیان مسئله 1
مفهوم انگیزش: 3
انگیزش بیرونی: 3
مبانی نظری: 7
نظریه تقویت: 7
نظریه دسی : 9
نظریه مزلو: 12
معلم- انگیزش 16
ارتباطهای دانش آموز- معلم 16
اجتناب از شوخی با دانش آموزان: 20
اجتناب از آموزش تبعیض آمیز مبتنی بر تعصبات غیر منطقی: 21
نشان دادن علاقه به دانش آموزان: 22
آرامش، ثبات و چشم پوشی 23
داشتن انتظارات بالا اما قابل دسترس برای موفقیت دانش آموز: 24
اجتناب از ایجاد پیوندهای وابسته با دانش آموزان: 25
پرهیز از كاربرد افراطی پاداش: 26
خانواده- انگیزش 30
همكاری والدین با معلم 32
گروه همسالان-انگیزش: 33
راهكارهایی جهت تقویت رفتار یادگیری در گروه ها در جدل زیر آمده است: 38
محیط آموزشی(مدرسه-كلاس)-انگیزش 39
خلاصه و نتیجه گیری 44
نوع تحقیق: 45
منابع : 47
