فایل ورد word مقاله الياف سلولز دارای 174 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد فایل ورد word مقاله الياف سلولز کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است
بخشی از فهرست مطالب فایل ورد word مقاله الياف سلولز
1-1- مقدمه
چکیده
الیاف سلولز از مهمترین الیاف مورد استفاده در صنعت نساجی می باشند که همگی از گیاهان بدست می آیند
پنبه گیاهی است علفی که ارتفاع آن به 6/0 تا 2 سانتی متر می رسد. برگهایش دارای بریدگی است و گلهای سفید، زرد و یا صورتی دارد میوه پنبه کپسولی است به اندازه یک گرد و به نام غوزه پنبه (batt) که تخمها که در واقع همان تخم پنبه
سلولز فراوان ترین پلیمر تجدید شونده امروزی است (که به صورت تقریباً خالص در سلولز دانه های گیاه پنبه یافت می شود و انواع با خلوص کمتر در گیاه گرس یافت می شود) بیشتر سلولزها در دیواره سلولی گیاهان چوبی به همراه لیگنین ، همی سلولز و بقیه ترکیبات یافت می شود سلولز یک پلیمر گلوکانی با اتصال 41 خطی است و واحد مونومری آن با سلوبیوز است DP شدیداً به منبع سلولز و مرحله پورس کردن ماده سلولزی مربوط می گردد .سه گروه آزاد هیدروکسیل در C3,C2 , C6 هر واحد آن هیدروگلوکز برای تشکیل اتصالات هیدروژنی داخل ودرون هیدروژنی وجوددارد
مواد پکتینی عمدتاً شامل نمک های منیزیمی و کلسیمی از پلی گالاآکتورونیک اسید هستند بسته به درجه استریفیکاسیون ، آنها غیر محلول در آب هستند اما می توانند با بازهای آبی یا به کمک آنزیم مناسب خارج شوند
تمام الیاف سلولزی طبیعی به جز پنبه شامل یک قسمت اصلی لینگنین ویک شبکه پلی فنولیک شامل مشتقات فنل پروپان هستند
قدرت آنها برای جذب آب و تورم باعث افزایش قدرت تکمیل و رنگ پذیری آنها از محلولهای آبی با پروسه های خسته کننده می شود سوراخهای پرشده از آب به عنوان راههای انتقال برای رنگها و بقیه ترکیبات برای گروه های فعال در دسترس در الیاف سلولزی می شود
واژه های کلیدی: الیاف سلولز، الیاف پنبه ، گلوکز، تخریب کننده های سلولز، کانال لومن، واکس، پکتین، خاکستر، اسیدهای آلی، پیگمنتها، ویتامینها، ترکیبات فسفردار، آنزیمها
1-1- مقدمه
الیاف سلولز از مهمترین الیاف مورد استفاده در صنعت نساجی می باشند که همگی از گیاهان بدست می آیند. الیاف سلولز طبیعی را می توان به گروههای زیر تقسیم بندی نمود
الف) الیاف دانه ای: این الیاف از تخم یا دانه گیاه به دست می آیند مانند الیاف پنبه
ب) الیاف ساقه ای: این الیاف از ساقه گیاه به دست می آیند مانند الیاف کنف، کتان و چتایی
ج) الیاف برگی: الیافی که از برگ گیاه به دست می آیند مانند الیاف سیسال و مانیلا
د) الیاف میوه ای: الیافی که از میوه گیاه به دست می آیند مانند الیاف نارگیل
الیاف پنبه
پنبه لیفی طبیعی از نوع سلولزی، دانه ای، تک سلولی و کوتاه می باشد. دانسیته آن 52/1 است که از اینرو جزء الیاف سنگین به شمار می آید الیاف پنبه طولی ما بین
2-1- ساختمان شیمیایی سلولز
با تجزیه و تحلیل نتایج آزمایشات مختلف و شناسائی عناصر سازنده سلولز می توان آن را در دسته کربوهیدراتها قرار داد
هیدرولیز با اسید سولفوریک 72 درصد منجر به تولید 7/90 درصد گلوکز می گردد. اگر محصول حاصل از هیدرولیز را به کمک الکل اتیلیک و اسید کلریدریک به عنوان کاتالیزور، متانولیزه نمائیم محصول حاصل 5/80% از مشتقات متیل گلوکز خواهد بود. محصول بدست آمده را با واکنش مکرر و استفاده از کاتالیزورهای دیگر می توان تا 5/95 درصد افزایش داد. نتیجه حاصل 5/95 درصد را می توان دلیل محکمی دانست که سلولز پلیمری است که از واحد های سازنده گلوکز تشکیل شده است. [16]
-1- گلوکز
گلوکز یا پنتاهیدرواکسیدآلدئید مونوساکاریدی است که ملکول آن دارای 6 اتم کربن می باشد
گلوکز به دلیل دارا بودن چهار اتم کربن نا متقارن (کربن 2 و 3 و 4 و 5) در زنجیر ملکولی دارای 16 ایزومر می باشد که از این 16 ایزومر، 8 ایزومر تصویر آیینه ای 8 ایزومر دیگرند
چون ایزومرها تصویر آیینه ای دارند ترتیب قرار گیری گروههای هیدروکسیل هیدروژن سمت چپ و راست ملکول گلوکز باعث تقسیم بندی ایزومرها به راست گرد (D) و چپ گرد (L) می شود که گلوکز سازنده سلولز از نوع راست گرد (D) می باشد. [2]
همانگونه که در شکل 1-1 نشان داده شده است پنتاهیدراکسید آلدئید دارای گروه آلدئیدی در کربن شماره 1 می باشد ولیکن کلیه آزمایشات مشخص کننده آلائیدها بر روی گلوکز به جواب منفی می انجامد که دلیل آن را می توان به واکنش گروه آلدئیدی کربن 1 با گروه هیدروکسیل 5 و تبدیل مولکول از حالت خطی به حالت حلقوی پایدار نسبت داد. [2]
فرم حلقوی D گلوکز حالت فضایی کشیده شده ای دارد و اتم کربن شماره 1 حلقه غیر متقارن می باشد و در نتیجه گروه های هیدروژن هیدروکسیل متصل به آن
– D گلوکز مونومر سازنده نشاسته می باشد ولی – D گلوکز واحد سازنده سلولز است. این دو ایزومر از نظر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی با یکدیگر اختلاف زیادی دارند
4-1- پلیمریزاسیون – D گلوکز
– D گلوکز با دارا بودن پنج گروه هیدروکسیل سازنده زنجیره پلیمری سلولز است. در صورت اتصال دو ملکول – D گلوکز به یکدیگر هر ملکول، یک هیدروکسیل از دست می دهد و بین آنها پیوندی اتری برقرار می شود و یک ملکول آب آزاد
با انجام آزمایشات مختلف مشخص گردیده که در زنجیره پلیمری سلولز پیوندی ملکولی – D گلوکز از طریق کربن شماره 1 و 4می باشد و در این صورت هر ملکول، دو گروه هیدروکسیل از دست می دهد و سه هیدروکسیل دیگر برایش باقی می ماند. پیوند حاصله را که پیوندی اتری می باشد پیوند 1 و 4 – گلوکز گلوکزیدیک می نامند
همانطور که در شکل 3-1 نشان داده شده است مونومرهای – D گلوکز متصل شده در زنجیر سلولز نسبت به یکدیگر وضعیت ترانس دارند، یعنی در زاویه ْ 180 نسبت به یکدیگر قرار گرفته اند. به همین دلیل گروه CH2OH یک در میان بالا و پایین قرار می گیرد، از این جهت کوچکترین واحد تکرار شونده در سلولز را سلوبیوز می دانند. [2]
